29-09-2025 Lelypark:
Locatie van deze dag is: Het Voedselbos
De Pioniersplek van Maaike en Cees Kooy
Schelpenbolweg 16
Slootdorp
In Lelypark stonden er al een aantal bewoners te wachten in de hal, totaal stonden er op de lijst 7 bewoners.
Helaas bleek de praktijk op de Maandag ochtend iets anders na het weekend, en uiteindelijk waren er 3 bewoners mee met een vrijwilligster.
Er bleken veel vragen te zijn: waar gaan we naar toe en wat is dat? Waar is dit Voedselbos, en wat gaan we daar doen?
Het voedselbos bleek dichtbij te zijn: Schelpenbolweg 16 in Slootdorp. Vanuit Wieringerwerf een klein stukje, maar door de wegwerkzaamheden even omrijden.
Bij aankomst op deze mooie locatie bleek ook Kapellehof met een aantal bewoners er te zijn, wat een gezelligheid samen.
We werden welkom geheten, en het bleek een samenwerking te zijn met: Keuken Magnushof , Wieringerland school en De Pioniersplek.
Een groep leerlingen 4de jaars waren al om 8.30 uur begonnen om bijna alle ingrediënten in het voedselbos te plukken, rooien, proeven, snijden, pureren, koken voor een maaltijd.
Het was deze dag prachtig weer daarom kon er ook veel buiten gewerkt worden.
Iedereen kreeg iets te drinken en er werd uitleg gegeven door Cees Kooy en Gerrit ( kok MH) wat er deze dag al was gedaan en ging gebeuren.
Vragen konden aan leerlingen worden gesteld en deze kwamen tijdens het eten gezellig bij ons zitten.
We kregen als voorgerecht geroosterd brood met chutney van allerlei fruit wat lekker smaakte. En uitleg gehad van de leerlingen die dit hadden gemaakt wat er allemaal in zat, sommige vonden dit zelf niet zo lekker.
De soep was lekker en hier zaten champignons en selderie knol in verwerkt. Het was een gebonden soep en ook hier waren de smaken ook weer verschillend voor iedereen. Wat onze bewoners bijzonder vonden was dat er iemand bij was die allergisch was voor champignons dat hadden ze nog nooit gehoord.
Tussen de gerechten door vroegen onze bewoners aan de leerlingen wat ze wel eens bij hun opa en oma hadden gegeten?
Dit leverde veel hilariteit op en als antwoord: “Jan in de zak”!
Dat men dit vroeger op verschillende manieren maakte gaf en aantal recepten en veel discussie, wat een pret en interesse van beide kanten opleverde.
Het vervolg was een heerlijk warm hoofdgerecht van vruchten / en groenten zoals pompoen met een roomsaus.
Als dessert een heerlijk stuk appeltaart gevuld met fruit uit het voedselbos, wat ook weer vragen opriep bij onze bewoners hoe dit klaargemaakt was.
De groente / moestuin / fruitbomen van toen en nu werd besproken, wat teelt of kweekt men en is dit bespoten of niet.
Het was een geslaagd “uitje” en samenwerking, iedereen was voldaan maar zeker nog steeds een beetje benieuwd naar de leerlingen en de prachtige locatie. Het respect en de nieuwsgierigheid naar elkaar. Een fijn gevoel dat dit oplevert, een dagje weg met mensen waar een groot generatie verschil tussen zit. Het was heel gezellig en interessant geweest vertelde de bewoners op de terugweg naar Lelypark.




